JSF de Scope Kavramları

     JSF de Session  Scope,  View  Scope, None  Scope, Request  Scope, Application  Scope, ve Custom   Scope olamak üzere 6 adet scope bulunmaktadır. Bunlardan en popüler olanlarından bahsetmeye çalışacağım.

     Session Scope

     Session scope kullanıcı login olduğunda oluşturulur kullanıcı logout olana kadar kullanılabilir. Kullanıcı bilgileri tutmak ve farklı sayfalardan bu bilgilere erişmek istediğimizde session scope kullanılır. Session scope da tutulan bilgilerin yenilenebilmesi için kullanıcının loguot olması gerekldir. Session invalidate edilmeden oturum kapatma işlemi yapılmamalıdır.

     Application scope

    Application scope uygulama ayağa kalktığı andan itibaren oluşturulur ve uygulama çalıştığı sürece kullanılabilir. Her yerden erişilebilir. Application scope kullanımı için örnek verecek olursak ; Mesela kullanıcı bilgileri tutmak istiyoruz ve her yerden buna erişmek istiyoruz  eğer veri tabanında da tutmak istemiyorsak Application scope kullanarak işlemlerimizi gerçekleştirebiliriz. Application scope'un yeniden oluşturulabilmesi için uygulama sunucusunun yeniden başlatılması gerekir.

     Request Scope
   
     Request Scope kullanıcıdan gelen istek, yani kullanıcıdan gelen HTTP requesti ile oluşturulur ve yeni bir istek gelene kadar kullanılabilir.

     View Scope

     Sayfa bazlı bir scope çeşididir. Kullanıcı aynı sayfada kaldığı sürece kullanılabilir. Eğer farklı bir sayfaya geçilirse o sayfa için yeniden oluşturulur.


Bu 4 scope haricinde kullanımına pek rastlamadığım None Scope ve Custom  Scope çeşitleride bulunmaktadır.
   

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Spring Boot ve Hibernate Anotasyonları

JAX-WS (JAVA Api for XML Web Services) Nedir?

SOA (Service Oriented Architecture) Nedir?