JAX-WS (JAVA Api for XML Web Services) Nedir?


        JAX-WS javada web servis geliştirmek için kullanılan bir api'dir. JEE 5 in gelmesinden sonra kullanılmaya başlamıştır. JAX-WS SOAP(Simple Object Access Protocol) web servisleri geliştirmek için kullanılan  XML tabanlı bir web service yapısıdır. Kullanımı çok basit olan bir teknolojidir.

        JAX-WS kütüphanesi RPC/literal, Document/encoded ve Document/literal olmak üzere 3 çesit kodlamaya imkan tanımaktadır. JAX-WS, Jboss veya AS gibi Java EE uyumlu bir uygulama sunucusu kullanırsanız hiçbir ek ayar yapmadan doğrudan JAX-WS yapısı kullanarak web servisinizi oluşturabilirsiniz.

        JAX-WS 'in işleyişi kısaca şöyledir: Mesajlar SOAP yoluyla XML formatında iletilir. Burada SOAP web servisleri ve istemciler arasında gidip gelecek mesajların XML tabanlı olarak belirlenen formatlarda ve standartlarda taşınmasını sağlar. İletim yolları, şifreleme işlemleri method çağırımları gibi kurallar SOAP protokolünde belirlenir. JAX-WS ile de methodlar sunucu ve istemci arasında çağırılarak cihazlar arasında veri değişimi sağlanır. JAX-WS sayesinde SOAP'ın karmaşık yapısına bulaşmadan mesajlar dönüştürülerek istemciler tarafından kullanılabilir.

Şimdi JAX-WS servisini nasıl oluşturacağınıza kısaca değineyim:

NetBeans kullandığınızı varsayarak anlatacağım. Yeni bir web projesi oluşturup Web Application seçin  ---> Projeye isim verin --> Java versiyonu seçin --> Server versiyonu seçin --> Finish deyin --> Projeye sağ tıklayın --> New' e tıklayın --> Web Service'e tıklayın  --> Web servisin ismini verin --> Web servisin paketini belirtin --> Finish'e tıklayın ve web servis açılıyor --> Web Servise sağ tıklayın --> Add Operation' a tıklayın --> Açılan pencerede yapmak istediğiniz işlemin adını verin --> Hangi parametreleri almasını istiyorsanız parametrelerini verin --> Dönüş tipi olarak ne döndürmek istiyorsanız dönüş tipini verin.
        Ben web servisime iltifat ettirmek istiyorum (Herkes sadece merhaba dedirtiyor bende iltifat ettireyim dedim) :) Onun için işlemin adına iltifatEt dedim. Dönüş tipi olarak string verdim. Parametre olarak ad, soyad ve cinsiyet aldım. oluşan kod Aşağıdaki gibi oldu:

@WebService()
public class IltifatEtWS {

@WebMethod
public String iltifatEt(@WebParam(name="ad") String ad,@WebParam(name="soyad") String soyad,  @WebParam(name="cinsiyet") String cinsiyet) {
     if(cinsiyet.Equals("Erkek") || cinsiyet.Equals("erkek") || cinsiyet.Equals("ERKEK"))
     return ad + soyad + " sakalın Brad Pitt gibi olmuş. Pek yakışıklı olmuşsun";
     else
     return ad + soyad + " sana her baktığımda Angelina Jolie'yi görüyorum ne kadar benziyorsun";
     }

}

Şimdi
Projeye sağ tıklayın --> Deploya tıklayın ve serveri başlatın --> Web servisin üstüne sağ tıklayın --> Test web service tıklayın ve servisinizi test edin

(Yazılarımda başka sitelerden alıntılar olabilir. Okuduklarımdan anladığım kadarını burada anlatmaya çalıştım )

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Spring Boot ve Hibernate Anotasyonları

CI(Continuous Integration) / CD(Continuous Delivery)

Tasarım Desenleri(Design Patterns) Nedir?