Docker Nedir?

            Docker açık kaynak kodlu bir konteyner teknolojisidir. Bir işletim sistemi üzerinde birbirinden bağımsız bir çok konteyner sayesinde sanallaştırma yapılmasını sağlar.

            Docker aslında sanal makinelerle benzerlik gösterir fakat docker teknolojisi sanal makinelere göre daha az kaynak tüketir ve daha hızlıdır. Fiziksel sunucu üzerinde çalıştırılan her bir sanal makineye dockerda container(kapsayıcı) denir.
            Containerler (kapsayıcı), bir uygulama için gereken kitaplıkları, kodları, araçları, bağımlılıkları ve Dockerfile adı verilen containerlar içindeki imagelerın registration
işlemlerinin bulunduğu yapılandırma dosyasını içeren bir yazılım paketini temsil eder. Containerler fiziksel sunucu üzerinde bulunan diğer containerlerden bağımsız ve yalıtılmıştır.
           

            Docker avantajları: Hızlı başlatma ve hızlı deployment süreci, kolay yönetim ve ölçeklendirme, daha az kaynak kullanımı, farklı işletim sistemlerine destek vermesi, popüler bulut servislerine entegre edilebilmesi.
            Dockerda sunucu maliyetleri ve sunucu kaynak kullanımının az olması nedeniyle mikro servis mimarisinde kullanıma oldukça uygundur. Mikro servisler küçük küçük uygulama parçacıkları olduğundan her bir mikro servisin kendi sanal makinesi olması gerekmektedir. Dockerda bu işlem için kaynak kullanımı az ve tek bir işletim sistemi üzerinden yönetildiği için mikro servis mimarisinde sıklıkla kullanılır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Spring Boot ve Hibernate Anotasyonları

CI(Continuous Integration) / CD(Continuous Delivery)

Tasarım Desenleri(Design Patterns) Nedir?